Tekoäly myynnissä ja markkinoinnissa - innostu, mutta rakenna ensin perustus
Olemme tilanteessa, jossa ensimmäistä kertaa voimme aidosti sanoa, että uudet generatiiviseen tekoälyyn perustuvat työkalut mahdollistavat datan hyödyntämisen ilman valtavaa manuaalista työtä. Työkalut tehostavat paitsi sisäistä viestintää ja toimintaa myös vuorovaikutusta ja timanttisen asiakaskokemuksen mahdollistamista asiakkaille. Tekoälyn avulla voidaan myös tehostaa myyntiä ja tuottaa ideaaliasiakkaille relevantimpaa markkinointisisältöä.
Usea yritys on kuitenkin viimeistään uusia tekoälytyökaluja käyttöönottaessaan havahtunut siihen, että liiketoiminta- ja asiakasdataa löytyy useasta eri järjestelmästä ja useat eri kaupalliset tiimit käsittelevät liiketoiminta- ja asiakasdataa omiin tarkoituksiinsa.
Monikanavaisen myynnin johtaminen – ensin kaikki tulovirrat haltuun
Tämä datan ja työkalujen pirstaloituminen johtuu siitä, että monessa yrityksessä kaupalliset tiimit toimivat omina osastoinaan, omien johtajiensa, omien tavoitteidensa ja omien työkalujensa ohjaamana. Siiloissa. Näitä tiimejä ovat usein myynti, markkinointi, asiakaspalvelu tai asiakkuudenhoito.
Jos siis ajatellaan myynnin johtamista, niin nykyjohtajat yrittävät edelleen soveltaa 1900-luvulla luotuja organisaatio- ja johtamismalleja nykypäivän edistyneeseen ja digitaaliseen ostoympäristöön. Näitä myynnin johtamismalleja on rakennettu silloin, kun myynti on perustunut vaiheittaiseen kenttämyyntiin, kasvokkain läpivietäviin vaiheisiin ja kun markkinointi on pohjautunut enimmäkseen maksettuun mediaan.
Nykyajan ostaja odottaa räätälöidympää asiakaskokemusta. Ostaja odottaa, että tarjoajalla on tapa ja kyky hyödyntää hänen antamaansa dataa. Informaatiokatkoksia yritysten eri kaupallisten tiimien välillä ei voi olla. Tämä on johtanut tarpeeseen kehittää keinoja kerätä ja hyödyntää asiakastietoa niin, että asiakaskokemusta voidaan johtaa ilman informaatiokatkoksia. Nyt vihdoin myös teknologiat taipuvat koko asiakkaan matkan seurantaan, mittaamiseen ja tekoälyavusteiseen hallintaan.
Ensin myynnin johtamisen evoluution seuraava askel – Revenue Operations
Jotta voidaan täysimääräisesti hyödyntää uutta teknologiaa, pitää tarkastella organisaation nykyistä tapaa toimia. Sen sijaan, että kaupalliset toiminnot toimisivat siiloissa - eri tavoitteiden, eri toimintamallien, eri analytiikan, eri teknologioiden ja eri johtajien ohjaamana, meillä on tarve lähteä johtamaan koko kaupallista kokonaisuutta johdonmukaisesti ja tavoitteellisesti. Moderni myyntijohtaja tai kaupallinen johtaja ottaa haltuun koko asiakkaan matkan ja lähtee johtamaan kaikkia liikevaihdon tulovirtoja. Jos kaupallista kokonaisuutta ja dataa hallinnoidaan RevOps-mallin mukaan, myös uusien työkalujen käyttöönotto helpottuu ja nopeutuu huomattavasti nyt ja tulevaisuudessa.
Asiakkaan matka siis haltuun ja tekoälyavustin käyttöön
Kuvittele tilanne, jossa sinulla on käytössäsi prospektin tai asiakkuuden data, joka kattaa kaikki kohtaamiset markkinoinnin kanssa (mitä sisältöjä prospekti on kuluttanut, mitkä mainokset ovat saaneet klikkaamaan, paljonko on käyttänyt aikaa tietyn palvelun sivulla..), myynnin kanssa (mitä tapaamisessa käsiteltiin, mitkä asiat prospektia mietitytti, millainen on aiempi ostohistoria..) sekä asiakastuen kanssa (mitä haasteita käytössä on ilmaantunut, kuinka nopeasti asiakas sai vastauksen, mitä toiveita asiakkaalla on tuotteeseen tai palveluun, mikä on asiakastyytyväisyys jne.). Tämän valtavan datamäärän lisäksi tekoäly voisi tuoda mausteeksi netin avointa dataa asiakkuuden toimialaan liittyen. Mitä voisitkaan tehdä, jos sinulla olisi mahdollisuus hyödyntää kaikkea tätä tietoa?
Esimerkiksi, jos sinulla on kaikki edellä mainittu data, sinulla on mahdollisuus tuottaa automaattisesti potentiaaliselle ostajalle (sekä muille päätökseen osallistuville henkilöille) tai nykyasiakkaalle ajankohtaisia, asiakkaan elinkaaren vaiheeseen sekä kiinnostuksen kohteisiin räätälöityä sisältöä ja viestintää. Pystyisit tuottamaan ideaaliasiakkaallesi oikeaa sisältöä, oikeaan aikaan, automaattisesti. Tekoälyä voitaisiin kouluttaa myyjiesi tuhansilla sähköposteilla ja puheluilla, kaikilla interaktioilla sekä kaikella yhtiösi liiketoimintadatalla. Teknologia osaisi kertoa, missä vaiheessa ihmiskontakti on tarpeen ja tietenkin myös antaisi parhaat vinkit tähän vuorovaikutustilanteeseen.
Tämä on mahdollista jo nyt, mutta vain harvalla yrityksellä data ja työkalut ovat sellaisessa kunnossa, että näitä mahdollisuuksia päästään hyödyntämään. Asiakasdatan hyödyntämisen osalta tämäkin johtuu usein siiloista, joissa jokaisella toiminnolla on ollut omat työkalunsa, omat tavoitteensa ja oma datansa. Jos asiakastieto on siroutunut moneen eri järjestelmään tai vaikka ihmisten sähköposteihin, ei sitä voida hyödyntää kokonaisvaltaisesti. Monessa yhtiössä on paljon tehtävää, jotta näitä perustuksia saadaan kuntoon.
Monikanavainen ja tekoälyavusteinen myynnin johtaminen
Jos halutaan päästä hyödyntämään digitaalisen ostamisen aikakauden täyttä potentiaalia, on lähdettävä liikkeelle nyt. Mieti, jos jo nyt tai muutaman vuoden päästä kilpailijasi johtavat asiakaskokemustaan ja myyntiään monikanavaisesti sekä teknologia- ja tekoälyavusteisesti ilman toimintaa rajoittavia siiloja. Elämme ratkaisevia aikoja sen osalta, mitkä yritykset päättävät lähteä laittamaan perustuksia kuntoon, jotta jo lähivuosina pohja on rakennettu uusien teknologioiden, automaation sekä asiakasdatan täysimääräiseen hyödyntämiseen. Vielä muutama vuosi sitten oli suosittu sanonta, että data on valtaa. Nyt voisimme sanoa, että datan tehokas hyödyntäminen on valtaa.
Gartnerin tutkimuksen mukaan 75 prosenttia maailman nopeimmin kasvavista yrityksistä ottaa RevOps-mallin käyttöön vuoteen 2025 mennessä. McKinseyn tutkimuksen mukaan jo nyt 65 prosenttia organisaatioista käyttää generatiivista tekoälyä vähintään yhdessä liiketoimintatoiminnossa, erityisesti markkinoinnissa, myynnissä ja tuotekehityksessä.